Lövkrattning

Få undan löven & kvistar för att få trädgården fin igen med hjälp av vår lövkrattning. 

Förutom att trädgården ser trevligare ut så mår gräsmattan bättre av att få in solljus.

Lövkrattning

När: Vår/Höst
Hur ofta: Årligen

TRÄDGÅRDS-TIPSET
Att lämna löv i häcken ger rötterna bättre skydd mot vinterkylan

Höststädning

meGarden erbjuder hjälp med höststädningen i din trädgård. Du kan välja mellan att vi kommer och räfsar alternativt blåser med en stark ryggburen lövblås. Det första alternativet är mer miljö-vänligt, har lägre timpris men tar längre tid. Det andra alternativet ger ett finare resultat, går snabbare men har högre timpris. 

Förutom att du önskar bli av med löven så kan vi snygga till trädgården ytterligare genom att att klippa ned perenner som har vissnat ner för året.

Höststädning Pris

Du betalar ett timpris för tiden din trädgårdsskötare arbetar för dig. Priset är 280 kr/h efter RUT och är på löpande räkning. Detta pris är för räfsning. 80 kr i uppstarts-avgift tillkommer.

Önskar du ett finare & renare resultat (t.ex. rent på stenanläggningen eller på gruset, under buskar eller häckar, m.m.) så rekommenderar vi lövblåsning. För lövblåsning tillkommer +60 kr/h efter RUT samt en uppstartskostnad på 500 kr för bil. Om du själv har en lövblås samt drivmedel tillkommer ingen extra kostnad. En stark ryggburen lövblås är att föredra. Lövblåsning är vad de flesta beställer, dels ger det ett bättre resultat men även en något lägre totalkostnad.

När löven har räfsats eller blåsts ihop så packar vi ihop allt avfall. Antingen har du egna sopsäckar eller BigBags vi kan packa i, eller så tar vi med oss. Om vi tar med oss sopsäckar så är kostnaden 6 kr/säck.

Slutligen när packningen är klar ska trädgårdsavfallet forslas bort. Om du har ett släp så kan du själv forsla bort. Vi packar då ditt släp med säckar, eller om du gör det själv. Dvs kostnaden för den biten blir 0 kr. Saknar släp så tillkommer en tippavgift. Annars finns även möjligheten till att forsla bort med hjälp av TipTapp. Det fungerar så att du tar en bild på avfallet vi samlat ihop och skriver in ett pris enligt vår rekommendation, så kommer någon och hämtar avfallet, oftast inom något dygn. TipTapp är i vanliga fall en billigare lösning än att ett företag forslar bort avfallet. Detta p.g.a att företag behöver betala en tippavgift. Med TipTapp:s smarta lösning betalas inte någon tippavgift och du betalar då enbart för en persons tid. 

Höststädning Pris-exempel

Tiden det tar att samla ihop och packa alla löv beror såklart på tomtens yta samt hur mycket träd som står på eller i anslutning till tomten.

Vi hinner med ungefär 30-40 säckar på en arbetsdag, vilket motsvarar 300-400 kg löv, när ryggburen lövblås används. I snitt motsvarar detta en yta på 1.000-1.500 kvm. 

Priset för en dag efter RUT-avdrag ligger på:
Egen lövblås/räfsa: 2.320 kr 
meGardens lövblås: 3.300 kr (2.320 kr + 480 kr lövblås + 500 kr bil)

För 30 sopsäckar tillkommer: +180 kr.
Tippavgift: +664 kr (+500 kr för bil om ej redan tillagt)

Faktorer som påverkar tiden för Höststädningen

Tomtens yta (kvm).
Antal träd samt storlek på träd, på eller i anslutning till tomten.
Trånga/Öppna utrymmen.
Behålla löv i häckar/buskar eller inte.
Nivå på lövblåsning (% av löv som försvinner): Grov (80%), Medel (95%), Finblåsning (99.9%).
Klippa ned perenner eller ej.

Klippa ned perenner

Perenner kan klippas ned antingen på hösten eller våren. Fördelen med att klippa ned på hösten är att trädgården ser finare ut samt att du slipper göra arbetet under våren.

Fördelen med att vänta tills våren är att växternas rötter får ett varmare täcke över vinterns frost. Detta är viktigt för yngre eller nyplanterade växter då de fortfarande kan vara ganska känliga mot frosten. Däremot om växten är etablerad och kanske t.o.m. spritt sig en del så behöver växten troligen inte detta extra skydd. En annan fördel med att låta det nedvissna ligga kvar är att det blir naturligt gödsel för växten, den återvinner delar av sin egen energi.

Höststädning Stockholm

Vi utför höststädning i Stockholm. Vårt kontor ligger i södra Stockholm och vi tar främst an oss uppdrag i denna del samt ner mot Södertälje. Du är givetvis välkommen att kontakta oss även om du är i behov av en höststädning i norra Stockholm.  

TRÄDGÅRDSTJÄNSTER